29. marraskuuta 2013

29.11.2013 Lakeuden Risti, Seinäjoki


Muutama sana on pakko kertoa Jiin "Ave Maria - Joulun klassikot"-konserteista. Jos joku tykkää rauhallisesta ja joulumieltä tuovasta esityksestä, kannattaa ehdottomasti suunnata kirkkokiertueelle. 

Seinäjoen Lakeuden Ristissä oli jo jonoa, kun saavuimme paikalle. Tapahtuma oli siis kiinnostanut ihmisiä hyvinkin paljon. Ihan täynnä kirkko ei ollut, mutta yleisöä oli saapunut konserttiin kuitenkin suurissa määrin.

Lava oli valaistu tunnelmallisesti ja yleisön puolella oli hämärää. Fiilis oli kuin "kirkossa istuisi": harras ja syntinen :D Itse olin ensimmäistä kertaa "keikalla" kirkossa ja en oikein etukäteen tiennyt, kuinka tällaisissa tulee käyttäytyä, heh. Saako edes taputtaa jne. Mietin myös äänentoistoa, kuinka se toimisi, näin avarassa ja kaikuvassa ympäristössä. Keikkaseuran kanssa huomattiin lavalla tamburiini Jarkon mikin lähellä tuttujen ja tiedossa olevien soittimien lisäksi.. hmm..

Pienen odottelun jälkeen bändi (Timo Niemistö (kitara), Juho Kanervo (sello) ja Antti Hakulinen (koskettimet)) saapui aplodien saattelemana lavalle ja alkusoitto kajahti ilmoille. Olin vähän pettynyt, koska mielestäni musiikki tuli aivan liian hiljaa (verrattuna tietenkin siihen, mihin yleensä on keikoilla tottunut). Pienen intron jälkeen Jii saapui lavalle ja myös aplodien saattelemana. Tuntui kuin koko kirkko olisi huokaissut.. Jarkko oli pukeutunut tilanteeseen sopivasti mustaan pukuun, jota täydensivät punaiset yksityiskohdat. Ei sillä, ainahan Jii on hyvin pukeutunut ja tilanteeseen sopivalla tavalla, mutta tämä sai jotenkin konsertin tuntumaan todella "arvokkaalta" :)

Jo Jiin ensimmäisen biisin aikana huomasin akustiikan toimivan todella mahtavasti. Vaikka äänenvoimakkuustaso oli alhainen, ei se sittenkään haitannut. Äänet oli balanssissa todella hyvin ottaen tosiaan huomioon tilan vaikeuden ja Jiin laulu pääsi oikeuksiinsa. Tunnelmallisesti, herkästi ja rauhallisesti menivät useimmat kappaleet mutta aina väliin Jarkko käytti tavaramerkkiänsä asiaankuuluvalla tavalla :) Pitäähän sitä aina vähän kuitenkin näyttää, kuinka vedetään kovaa ja korkealta, eikös!?

Yleisö lämpeni konsertin edetessä ja Jarkon humoristisetkin välispiikit (kapulankin kera vahvistettuna :D) saivat yleisöäkin rennommaksi. Todellakin sai taputtaa ja jopa hurrata biisien päätteeksi. Viheltää en kuitenkaan uskaltanut, koska mummivainaa sanoi aikoinaan sen olevan pirun kutsumista, heh. Setti loppui synkeään biisiin, mutta yleisö taputti Jiin takaisin lavalle ja kyyneleet kuivuivat ilomielisemmän lopun saattelemana! Yhteislauluakin alkoi jo kuulua.

Ennakkoajatukseni kirkkokeikkoja kohtaan oli vähän skeptinen ja mietin, onko fiilis kirkoissa liian jäykkä ja armeijamainen, mutta toisin kävi ja olen nauttinut todella paljon kaikista vedoista ja en voi muuta kuin suositella tätä aktia, ja oikeasti.. tämä pitää kokea paikan päällä, jotta tunnelmaan pääsee! Fiilikset vaihteli ääripäistä toiseen. Välillä itketti vuolaasti, välillä sai pidetellä hysteeristä naurua ja välillä vain nautti mahdottoman hienosta musiikista, kylmien väreiden saattelemana. Ei voi muuta kuin suositella lämpimästi Jiin kirkkokonsertteja!

Turun keikasta en sen ihmeemmin enempää kerro, koska siellä mentiin suht saman kaavan mukaan, kuin Seinäjoella mutta yleisön puolella ei Turussa päästy aivan niin vapautuneeseen tunnelmaan kuin Seinäjoella, joka oli sinänsä vähän outoakin, koska tällä kertaa Jiin erittäin humoristiset välispiikit olivat kyllä vertaansa vailla vapauttamaan jäykähkön kirkkofiiliksen. Mutta kyllä Jii sai kuin saikin yleisön hiukan hörähtelemään ja yhteislaulu viimeisessä kappaleessa oli kuitenkin mallikasta myös Turussa! Hienosti menivät myös Lahden ja Tampereenkin keikat. Mutta odotellaan, jos joku muu haluaisi myös kertoa omista fiiliksistään? :)

Setti:
Ensimmäinen Joulu
En Etsi Valtaa Loistoa
Sydämeeni Joulun Teen
Heinillä Härkien
Mielenrauhaa
Instrumental
Walking In The Air
Tonttu
Jouluyö, Juhlayö
Valkea Joulu
Me Käymme Joulun Viettohon
Ave Maria
Varpunen Jouluaamuna
Sylvian Joululaulu
Adagio
---     
Ilouutinen

Kuvia: http://s1119.photobucket.com/user/afroditesarchive/library/Keikkakuvia/Jarkko%20Lakeuden%20Risti?sort=2&page=1

Lakeuden Risti, Seinäjoki 29.11.2013 


Ps. Kameran käytöstä sen verran, että muistakaa ottaa muu yleisö ja esiintyjät huomioon, ja ottakaa muistonne mahdollisimman huomaamattomasti, muita häiritsemättä ja älkää käyttäkö salamaa! Esiintyjät eivät myöskään ole mielissään, jos sokaistuvat salamavaloista ja varsinkin kirkossa se pilaa vähän tunnelmaa, jos muuten niin hämärässä ja tunnelmavalaistuksessa näkyy kameroiden/puhelimien valoisia näyttöjä tai salamat vilkkuvat. Ei sillä, koska suurin osa yleisöstä tämän ymmärtää, mutta kaikille ei tule mieleen, että se häiritsee muiden keikkakokemusta ja jopa artistia, mikäli heiluu koko ajan kameran kanssa. Kannattaa mieluummin nauttia keikkakokemuksesta ja itse musiikista :) Jos muuten julkaisette netissä jotain keikoilta, muistakaa aina kunnioittaa artistia ja pyytää julkaisuun hänen lupansa!

1 kommentti:

  1. Oli kyllä yksi parhaista livekeikoista, jonka olen nähnyt ja kuullut tämä konsertti ja niinkuin ylläkirjoittanut toteaa, fiilikset oli liikutuksen kyyneleistä nauruun. En ollut ennen kuullut J. Aholaa livenä, joten jos aiemmin on mennyt kylmät väreet tätä artistia kuunnellessa kotona levyltä, niin nyt tuntu varpaissa ja päänahassa asti! :) Ja mielestäni, kun joku vetää keikkaa noin mahtavalla äänellä kuin Jii, on aivan sama ollaanko Härmän Häjyssä pienessä sievässä vai kirkossa (no kirkossa tietenkin mielellään suht selvinpäin...), hurrata ja aplooderata saa ja pitää! Eihän se sentään syntiä ole, jos nauttii musiikista todella tunteella! Ja kirkossahan koetaan muutenkin tunteita laidasta laitaan. Ja hieno artisti on huomionsa ansainnut, lauloi sitten missä hyvänsä. Mukava huomata, että pohjalaisesta jäyhyydestä huolimatta, tunnelma on onneksi ollut suht vapautunutta. Niin ja kiva kuulla, että meillä oli rennompi tunnelma kuin turkulaisilla! ;)

    VastaaPoista